Filosofie van de Vrijheid (8 online-bijeenkomsten)

Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

 “Denken is het aangrijpingspunt.
Ook het voelen kan pas door ons denken begrepen worden.
Elk individu kan zelf de schepper en de schouwer van zijn gedachten zijn.
Hierin toont zich de grootsheid van de mens.”

 

Inleiding

Veel mensen verlangen ernaar dat er meer is dan alleen een materiële wereld. Veel mensen weten intuïtief dat er ook een wereld van de ziel en en wereld van de geest is. Maar wat dan weer precies geest is en wat ziel dat weten we dan weer niet.  De Filosofie van de Vrijheid van Rudolf Steiner is de sleutel tot het waarnemen van de wereld van de geest. Het boek laat de weg ernaartoe zien. En ieder mens kan die weg gewoon bewandelen.

Denken

Denken is het aangrijpingspunt. Elk individu kan zelf de schepper en de schouwer van zijn gedachten zijn. Hierin toont zich de grootsheid van de mens. Als een oneindig mooi wezen, dat als goddelijk beschouwd moet worden. Het denken van de mens is volgens Steiner in zichzelf gegrond en autonoom aanwezig. Hij stelt dat gedachtes ingrijpen op de menselijke fysiologie. De mens is een geestelijke bron die gehuisvest is in een stoffelijk lijf. Dit staat tegenover de visie van de neurologie. Die is dat gedachtes oppoppen in de hersenen als gevolg van een fysiek proces. Steiner nodigt met zijn Filosofie van de Vrijheid de lezer uit om die geestelijke bron in al zijn grootsheid al schouwende te activeren.

Zuiver handelen

Op vele niveaus komt het handelen van een mens tot stand. Je hand trekt zich instinctief terug na het aanraken van een hete oven. Uit troost sla je je armen om iemand heen. In gedachten zie je je al wonen in een andere woning. Een hoog, geestelijk en zuiver niveau van handelen is het handelen dat voortkomt vanuit een moreel besef. Dat zet de mens in beweging om iets voor de medemens of de maatschappij te doen.

 

Ware vreugde

Wat is de waarde van je leven? Al wikkend en wegend kan een mens geen antwoord op die vraag geven. Wat eerst op de negatieve schaal wordt gelegd, kan later wel eens worden verplaatst naar de positieve kant. En omgekeerd. Steiner zegt dat de mate waarin een individu doelen stelt, nastreeft en in vervulling ziet gaan, waarde geeft aan diens leven. Dat schept de ware vreugde.

 

Flyer cursus Filosofie van de Vrijheid online

 

Wat gaan we doen?

Op een speelse en praktische wijze worden met tal van verhalen, waarnemingsoefeningen, spelvormen, gesprekken en tekeningen het boek de Filosofie van de Vrijheid van de Oostenrijkse Filosoof Rudolf Steiner voor de deelnemer ontsloten.

 

Het kan handig zijn om bij elke les tekenpapier en tekenpotloden als ook pen en papier klaar te hebben liggen. Al tekenend kunnen wij soms beter doordringen in de grootse inzichten die in de Filosofie van de Vrijheid verscholen liggen om ontsloten te worden.

 

Gebruikte afbeelding

De afbeelding is een schilderij van Piero della Francesca en het betreft een detail van de doop van Jezus in de rivier de Jordaan.

 

Bron: http://www.travelingintuscany.com/art/pierodellafrancesca/baptismofchrist.htm

 

Gastheer en docent Wim Wolbrink

Wim Wolbrink (1965) is verteller, verteldocent, verteltrainer, oprichter van de Nationale Vertelschool en menskundig adviseur. Verder is Wim Wolbrink organisator van symposia en festivals waarin het vertellen centraal staat. Zijn opleiding tot verhalenverteller heeft Wim Wolbrink gevolgd aan het gerenommeerde Emerson College in East Sussex, Engeland. Met een verhaal, legende, mythe, sprookje of sage opent Wim Wolbrink de innerlijke wereld van de luisteraar. Ieder mens heeft de gave om met zijn zogenoemde ‘derde oog’ een innerlijke voorstelling te scheppen. Via die weg kan een mens beginnen door te dringen in de diepte van de Filosofie van de Vrijheid.

Data, tijd, locatie

We verkennen de Filosofie van de Vrijheid op 8 woensdagavonden van 10 maart t/m 28 april 2021. We werken online via een toegestuurde Zoom-link vanaf 20:00 uur. We sluiten af om 21:15 uur.

De avonden kunnen separaat van elkaar gevolgd worden.

 

Online

We werken online. Na opgave krijg je ruim van tevoren een Zoom-link toegestuurd. Via deze link kun je deelnemen aan betreffende, hopelijk, inspirerende lessen Filosofie van de Vrijheid.

Kosten

De gehele cursus kost € 135,-. Mocht het cursusbedrag voor de student een onoverkomelijke drempel opleveren dan kun hij / zij contact opnemen met de organisatie via  info@nationalevertelschool.nl.

 

Aanmelden

Aanmelden gaat heel eenvoudig. Stuur een mailtje naar info@nationalevertelschool.nl of bel tijdens kantooruren op het telefoonnummer: 074 – 2422696.

Na jouw aanmelding krijg je een bevestiging toegestuurd. Daarna volgt een factuur inclusief BTW. Vervolgen krijg je ruim voor de les betreffende Zoom-link in je inbox. Via deze Zoom-link kun je deelnemen aan de inspirerende lessen Filosofie van de Vrijheid.