Filosofie van de Vrijheid kunstzinnig tekenen

Laden Evenementen

“Denken is het aangrijpingspunt.
Ook het voelen kan pas door ons denken begrepen worden.
Elk individu kan zelf de schepper en de schouwer van zijn gedachten zijn.
Hierin toont zich de grootsheid van de mens.”

 

Inleiding

Veel mensen verlangen ernaar dat er meer is dan alleen een materiële wereld. Veel mensen weten intuïtief dat er ook een wereld van de ziel en en wereld van de geest is. Maar wat dan weer precies geest is en wat ziel dat weten we dan weer niet.  De Filosofie van de Vrijheid van Rudolf Steiner is de sleutel tot het waarnemen van de wereld van de geest. Het boek laat de weg ernaartoe zien. En ieder mens kan die weg gewoon bewandelen.

In 1917 sprak Rudolf Steiner de volgende woorden:

„Ich würde zum Beispiel sehr gerne
den Inhalt meiner Philosophie der Freiheit zeichnen.
Das ließe sich ganz gut machen.

Bron: (Gesamtausgabe, Band K 45, Das graphische Werk. Wesen und Bedeutung der Illustrativen Kunst: 1. Vortrag, Dornach, 3. Dezember 1917, Seite 17)

 

Denken

Denken is het aangrijpingspunt. Elk individu kan zelf de schepper en de schouwer van zijn gedachten zijn. Hierin toont zich de grootsheid van de mens. Als een oneindig mooi wezen, dat als goddelijk beschouwd moet worden. Het denken van de mens is volgens Steiner in zichzelf gegrond en autonoom aanwezig. Hij stelt dat gedachtes ingrijpen op de menselijke fysiologie. De mens is een geestelijke bron die gehuisvest is in een stoffelijk lijf. Dit staat tegenover de visie van de neurologie. Die is dat gedachtes oppoppen in de hersenen als gevolg van een fysiek proces. Steiner nodigt met zijn Filosofie van de Vrijheid de lezer uit om die geestelijke bron in al zijn grootsheid al schouwende te activeren.

Zuiver handelen

Op vele niveaus komt het handelen van een mens tot stand. Je hand trekt zich instinctief terug na het aanraken van een hete oven. Uit troost sla je je armen om iemand heen. In gedachten zie je je al wonen in een andere woning. Een hoog, geestelijk en zuiver niveau van handelen is het handelen dat voortkomt vanuit een moreel besef. Dat zet de mens in beweging om iets voor de medemens of de maatschappij te doen.

 

Ware vreugde

Wat is de waarde van je leven? Al wikkend en wegend kan een mens geen antwoord op die vraag geven. Wat eerst op de negatieve schaal wordt gelegd, kan later wel eens worden verplaatst naar de positieve kant. En omgekeerd. Steiner zegt dat de mate waarin een individu doelen stelt, nastreeft en in vervulling ziet gaan, waarde geeft aan diens leven. Dat schept de ware vreugde.

 

 

Wat gaan we doen?

Op een speelse en praktische wijze worden met verhalen, waarnemingsoefeningen, spelvormen, gesprekken en tekeningen het boek de Filosofie van de Vrijheid van de Oostenrijkse Filosoof Rudolf Steiner voor de deelnemer ontsloten. In deze serie staat het kunstzinnig vormgeven d.m.v. tekenen en op papier ontwerpen centraal.

 

Gebruikte afbeelding

De afbeelding is een schilderij van Piero della Francesca en het betreft een detail van de doop van Jezus in de rivier de Jordaan.

 

Bron: http://www.travelingintuscany.com/art/pierodellafrancesca/baptismofchrist.htm

 

Gastheer en docent Wim Wolbrink

Wim Wolbrink (1965) is verteller, verteldocent, verteltrainer, oprichter van de Nationale Vertelschool en menskundig adviseur. Verder is Wim Wolbrink organisator van symposia en festivals waarin het vertellen centraal staat. Zijn opleiding tot verhalenverteller heeft Wim Wolbrink gevolgd aan het gerenommeerde Emerson College in East Sussex, Engeland. Met een verhaal, legende, mythe, sprookje of sage opent Wim Wolbrink de innerlijke wereld van de luisteraar. Ieder mens heeft de gave om met zijn zogenoemde ‘derde oog’ een innerlijke voorstelling te scheppen. Via die weg kan een mens beginnen door te dringen in de diepte van de Filosofie van de Vrijheid.

Data, tijd, locatie

We verkennen de Filosofie van de Vrijheid op 6 woensdagavonden van 12 januari t/m 16 februari 2022. Koffie en thee staan klaar om 19:45 uur. We werken van 20:00 – 21:30 uur. We sluiten af om 22:00 uur.

 

Locatie

Online via Zoom

of

Live via studio Metropool Enschede
Willem Wilminkplein 2, 7511 PG Enschede

 

Kosten

€ 120,- voor de hele serie van zes bijeenkomsten. Kosten mogen geen belemmmering vormen voor deelname. Neem indien nodig contact op met de organisatie.

 

Aanmelden

Aanmelden gaat heel eenvoudig. Stuur een mailtje aan secretariaat@nationalevertelschool.nl of bel met ons kantoor op T: 074 – 2422696